Beskæring

Beskæring foregår typisk ved klatring i træet (topkapning) med brug af håndsav eller lille motorsav.
Beskæring af mindre træer kan evt. foregå fra jorden ved brug af håndsav på teleskoprør eller en lille stangsav (motorsavslignende grensav) monteret på et langt skaft.

Beskæringen udføres typisk som:
  • Kronereduktion
    Reduktion af trækronens størrelse for at træet "synes" mindre.
  • Fritskæring
    Beskæring af enkelte grene der berører eller overhænger bygninger m.v.
  • Udtynding
    Udtynding af en andel af en trækrones grene, for at give det et "lettere" udtryk, og tillade mere lys at passere igennem kronen.
  • Foryngelsesbeskæring (primært frugttræer)
    Udtynding, hvor det primære formål er at få træet til at sætte større frugter og danne nye frugtbærende grene. For at få det bedste resultat bør foryngelsesbeskæring foretages af flere omgange (år).

Ikke alle træer bør beskæres

Visse træsorter egner sig ikke til beskæring! Birk og bøg bør fx kun beskæres i begrænset omfang, da trækronen ikke gendannes pænt efter beskæringen.
Grantræer kan opstammes, men hvis et grantræ topbeskæres, vil det tage et par år før der dannes flere nye toppe, hvilket giver grantræet et "alternativt" udseende.
Thujaer kan oftest tåle at få fjernet en stor del toppen, og gendanner hurtigt en pæn krone.

Beskæring af frugttræer

Beskæring af frugttræer er en helt selvstændig disciplin i træplejen. Frugttræer beskæres oftest for at maksimere udbytte og kvalitet, og for at gøre det lettere at plukke frugten.

En stor del af beskæringen af frugttræer kan du let selv foretage. Se fx Jørgen Wittrups artikel Beskæring af frugttræer. Der findes også mange gode bøger om beskæring af frugttræer

Comments